Despre noi

Echipa Handbal Club Buzău 2012 a fost înființată în anul 2012, cu sprijinul Consiliului Județean Buzău, realizând astfel un ideal mai vechi al buzoienilor, acela de a readuce handbalul masculin la nivel de seniori, în Sala Sporturilor “Romeo Iamandi”, stabiliment care a găzduit în ultimii ani meciurile unor formații precum HCM Constanța, Dinamo și Steaua București, atât din Liga Campionilor EHF, cât și din prima ligă din România.

Stagiunea 2012-2013. HC Buzău și-a început activitatea competițională cu un lot format din 20 de sportiv, 14 născuți în județul Buzău. Primul an a însemnat participarea în Divizia A a Campionatului Național de Seniori, a doua ligă valorică internă, competiție oficială desfășurată sub egida Federației Române de Handbal. Cei 14 buzoieni au fost formați de către Liceul Sportiv “Iolanda Balaș Sotter” din localitate. Prezența în lot a jucătorilor autohtoni a însemnat păstrarea celor mai buni tineri handbaliști buzoieni, în Buzău, prin cooptarea acestora în prima echipă a HC Buzău 2012. Acest fapt a reprezentat o premieră, întrucât în ultimele două decade acest lucru a fost imposibil, din cauza lipsei unei echipe de handbal masculin – seniori la nivelul județului Buzau.

În partea secundă a campionatului, jucătorii din afara judetului, șase la număr, și-au găsit alte angajamente, în locul acestora fiind aduși alți buzoieni, HC Buzău 2012 devenind echipa cu un lot format în totalitate din jucători autohtoni, singura din țară la momentul respectiv. Acesta fiind unul dintre obiectivele generale ale clubului.

Perioada 2013-2017. Dorința de avea un lot format exclusiv din jucători buzoieni și-a pus amprenta asupra evoluției HC Buzău 2012 din sezoanele următoare, astfel clubul buzoian a obținut următoarele rezultate la finele stagiunilor enumerate: 2013-2014, locul 9; 2014-2015, locul 6; 2015-2016, locul 4; 2016-2017, locul 4.

Stagiunea 2017-2018. Prezența la turneul de promovare în Liga Națională de Handbal Masculin. Pregătirea foarte bună și strategia foarte bine gândită a făcut ca echipa “lupilor” buzoieni, formată doar din 13 buzoieni să participe la barajul pentru accederea în prima ligă internă. La finele întrecerii, HC Buzău 2012 s-a clasat pe poziția secundă, reușind să promoveze în Liga Zimbrilor.

Stagiunea 2018-2019. Primul an în prima ligă valorică din țară a făcut ca HC Buzău să-și îndeplinească obiectivul, menținerea în prima ligă valorică, după ce la sfârșitul competiției, echipa antrenată de Eliodor Voica s-a clasat pe locul 12.

Stagiunea 2019-2020. HC Buzău s-a aflat la cea de-a doua prezenţă consecutivă din istorie în prima ligă valorică din ţară. În campionatul încheiat prematur din cauza pandemiei de coronavirus, “Lupii Buzăului” au reuşit să se menţină în Liga Naţională.

Stagiunea 2020-2021. “Lupii Buzăului” se află la cea de-a treia participare consecutivă în Liga Naţională şi pentru prima dată pe banca buzoienilor a luat loc un antrenor străin. Este vorba despre muntenegreanul Pero Milosevic.