Oficialii echipei de handbal masculin HC Buzău 2012, formaţie care evoluează în Liga Zimbrilor, primul eşalon valoric din ţară, sunt autorii unei premiere la nivel naţional, privitoare la iniţierea celor mai mici dintre noi în tainele handbalului. Cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău şi al Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău, alături de primăriile comunităţilor gazdă, aceştia au înfiinţat cinci centre judeţene de iniţiere în handbal. În cadrul acestora, cu sprijinul profesorilor de educaţie fizică şi sport, copiii din judeţ vor face primii paşi în handbal, urmând ca, în funcţie de evoluţia lor, aceştia să fie cooptaţi în loturile de copii şi juniori ale “Lupilor Buzăului”.

Centrele judeţene vor beneficia de logistica necesară bunei desfăşurări a activităţii, asigurată de către HC Buzău 2012 cu sprijinul Consiliului Judeţean Buzău. Totodată, echipele formate în cadrul acestora se vor întâlni în cadrul unor competiţii cu rol de pregătire consolidată şi selecţie pentru grupele principale de copii şi juniori ale “Lupilor Buzăului”, întreceri care se vor desfăşura sub privirile conducerii şi staff-ului tehnic al clubului buzoian.

Coordonatorul proiectului este preşedintele clubului, Georgian Băducu, alături de Daniela Palcău, șefa Inspectoratului Şcolar Judeţean Buzău şi George Ciubotaru, inspector de specialitate în cadrul instituţiei anterior amintite. Din toamnă, demersului iniţiat de primii doi i se va alătura şi Asociaţia Judeţeană de Handbal Buzău.

Este un pariu personal! Mă gândeam de mai demult la ideea de a înființa câteva centre în județ, pentru a putea descoperi copii talentați, cu calități deosebite, fiindcă se știe că în mediul rural sunt multe „pietre prețioase” pe care nu le șlefuiește nimeni. Ei bine, ideea era ca cineva să-i vadă pe acești copii și să-i inițieze în ale handbalului taine, dar niciodată nu am avut un buget care să-mi permită să facem asta. Odată cu modificările legislative de la începutul acestui an, a apărut și oportunitatea, așa că am muncit alături de colegii mei la acest proiect, pe care l-am vrut pornit încă din anul acesta școlar. Aceasta, pentru ca profesorii ce vor face parte din proiect, pe care îi știu de ani de zile ca oameni serioși și implicați în handbalul juvenil, să efectueze selecția înainte de vacanța de vară, pentru că altfel era aproape imposibil să pornim proiectul până la toamnă, când începe noul an școlar. Astfel, am identificat profesorii, școlile (cu sală de sport), am avut susținerea președintelui Consiliului Județean Buzău și a Inspectoratului Școlar Județean Buzău, pentru a putea încheia un parteneriat, după care să dăm drumul la treabă. Din toamnă, vom organiza, pe rând, în fiecare centru, o competiție la care se va juca de dimineață până seara, după care în iunie anul viitor vom organiza un turneu final la Buzău, după tot tipicul. Ulterior, pe copiii care vor dovedi că sunt serioși și au aptitudini pentru a face performanță în handbal, îi vom aduce la Buzău, unde le vom asigura cazare și masă, precum și școlarizarea din clasa a V- a. În acest fel vom alcătui echipa de juniori 4 a HC Buzău, adică, practic, viitorul acestui club și poate, Doamne Ajută!, al echipelor naționale. Nu se știe niciodată cum ar mai putea ”răsări” un nou Cornel Penu. -Georgian Băducu (președinte HC Buzău)